”…säger mer än tusen ord”

Ordspråket i rubriken ”En bild säger mer än tusen ord” kan nog sägas gälla när ifrågavarande bild kommer från rymden och tas emot med en enkel handapparat på 2-metersbandet.

Och ja, jag vet. Det här har egentligen absolut inget med Öland att göra. Men eftersom vår klubb har gått i bräschen för att visa att det minsann fortfarande är liv i gamla FM apparater på VHF/UHF, så får den här lilla storyn illustrera ytterligare ett sätt att använda sådana. I det här fallet en Baofeng UV-5R, inköpt för ett par hundralappar, med vars hjälp jag under mellandagarna tog emot SSTV-signaler (slow scan TV) från ryssarnas VHF-sändare på 145.8 MHz uppe i rymdstationen ISS. Enda nackdelen var att jag fick gå upp vid 5-tiden på morgonen och hänga över balkongräcket i morgonrocken (tur att ingen såg mig;-) då ISS passerade över horisonten under några få minuter.

Är du intresserad av att veta mer om hur jag gjorde för att ta emot bilden från rymden och avkoda signalerna med enkla medel så läs vidare nedan.

 

Signalerna kom på sekunden den tid som angivits på websidan (https://www.n2yo.com/passes/?s=25544#) och hördes tydligt när jag  gjorde den akustiska överföringen till min mobiltelefon som jag höll i andra handen.

Efter passagen gick jag in och tog frukost samtidigt som jag startade en gratisapp (”Robot36”) med vars hjälp jag avkodade signalerna. Och – voila – upp på skärmen rullar sakta fram bilden (se ovan) av sonsonen till Konstantin Eduardovitj Tsiolkovskij, åtminstone av ryssarna ansedd som rymdfartens fader. Denne sonson står f ö framför Lunochod 1, Sovjets första månlandare. Anledningen till dessa utsändningar var ett jubileumsfirande av ”Lunar Exploration”, alltså de första aktiviteterna riktade mot månen.

Sen ska jag väl för ordningens skull säga att det finns de, bl a SMØIFP Jan-Olof, som har fått väldigt många fler och framför allt bättre bilder, men då med riktantenner som kan följa rymdstationen och med annan avancerad mottagningsutrustning. Men det kanske blir en annan historia…

Göran SM7DMY

Det kan löna sig att gå upp tidigt när man ska fånga signaler från ISS. Banorna kan skilja en hel del över tid.               
Med appen ”ISS detector” kan man följa ISS så man vet när den är inom”synhåll”

 

 

 

 

 

Den ”avancerade” utrustning jag använde vid tillfället.
Ett trevligt diplom kan man få efter att ha skickat den mottagna bilden till ARISS (Amateur Radio on the ISS) och berättat hur och var man tog emot den.