Nu är även SK7RFL i drift med SVX-link

Läs mera om våra repeatrar på Öland.

Sedan fredag 26:e juni är även SK7RFL driftsatt med SvxLink. 70cm och 2m går parallellt. DMR kommer att ta några dagar till, i avvaktan på en radio.

Nu har SK7RFL och SK7RN i princip samma kommandouppsättning och funktion. Men SK7RFL har även EchoLink. Repeatrarna går att starta med 1750 Hz precis som tidigare. Men SK7RFL kan även startas med DTMF ”0” och SK7RN med DTMF ”*”. Subton 79,7 Hz startar också repeatrarna. Dock krävs ingen subton för att komma in på repeatrarna. Tidigare har det krävts subton på SK7RFL 70cm pga störmiljön i Algutsrum, men just nu går även den utan tonsquelch.

Beskrivning av alla funktioner
Här hittar du beskrivning över funktionen: www.granudden.info/Ham/Repeatrar/ . SK7RFL.se kommer också att uppdateras, så att samma information finns även där.

Vi vill återigen understryka, att man inte måste läsa in sig på allt. Det går att använda repeatrarna precis som tidigare.

Så här fungerar Echolink på SK7RFL:
Inkommande EchoLink startar inte SK7RFL, förrän vid första sändningspass. Det kommer alltså inte höras en massa upp- och nedkopplingar utan tal. EchoLink kan inte bryta in i pågående QSO, utan blir upplysta om att repeatern är upptagen – varefter nedkoppling sker. Dessutom finns på EchoLink normalt en timeout på 30 sekunder. Detta gäller dock inte vid bulletinsändning – då kan flera stationer ligga uppkopplade och invänta bullen. Nytt är också att stationer från EchoLink identifieras med ett morse ”EL” efter varje sändning.

Utgående EchoLink på SK7RFL sker genom att helt enkelt slå önskat nodnummer. Men det finns även en kortnummerlista, där numret består av bokstaven ”D” plus vanligtvis två siffror. Kortnummerlistan finns här: http://www.granudden.info/Ham/EchoLink/Kortnummer . På prov kör man även ett fåtal DMR-talgrupper som gateway från EchoLink. Slå då t ex D2416 för SwedenLink eller D2401 för tg 2401.

Echolink normalt bara över SK7RFL
Eftersom EchoLink nu är integrerat direkt i logiken på SK7RFL, så kommer en stor del av fördröjningen att ha försvunnit. EchoLink har dock internt en viss fördröjning. Ljudet blir bättre eftersom EchoLink modulerar repeatersändaren direkt. Inkommande EchoLink hamnar i normala fall endast på SK7RFL, utom vid bulletinsändning.

Precis som att EchoLink inte tillåts störa pågående QSO, så kan inkommande anrop från andra repeatrar heller inte göra det. Man kan, som vi berättade redan förra veckan, även ge kommandot 9, vilket då kopplar ifrån den externa repeatern. På SvxLink finns även ett ”QSY-kommando”, 92. Då får de som nu samtalar en egen ”privat” talgrupp och övriga repeatrar frigörs för annan trafik. Så skulle både SK7RFL och SK7RN ha öppnat på tg 240, så kopplas inaktiva repeatrar ifrån med detta kommando.

Anrop över 20 repeatrar — Gör så här:
Vill du själv göra ett anrop över alla 20 repeatrarna? – Slå då helt enkelt DTMF 240 och invänta talbesked från repeatern. Gör därefter ditt anrop.

Just nu kör vi på prov med att SK7RFL och SK7RN är permanent sammankopplade. Tidigare har detta bara skett vid bulletinsändning. Så här fungerar det:

  1. Någon startar t ex Böda. Nu är bara Böda igång.
  2. Nu sänder stationen sitt första sändningspass. Då startar även Borgholm och Mörbylånga.
  3. Nu sänder stationen ytterligare ett sändningspass. Först nu startar SK7RFL.

Det fungerar i princip likadant i andra riktningen. Första sändningspasset blir lokalt.

Länkningsproblemen åtgärdade
Tidigare har vi ju haft diverse problem vid länkning mellan repeatrarna. Lång fördröjning har gjort det svårt för vissa stationer att ta sig fram. Och om man inte inväntat ett ”L”, så har hela sändningspasset gått förlorat. Så skall det inte vara längre.

Det finns en liten finess, som en del av er kanske redan har hört. Systemet identifierar senast sändande station med morse. Inom SK7RN sker det med bokstäverna N, C respektive S. Nytt är att SK7RFL på samma sätt identifieras med ett ”A” – för Algutsrum. På SK7RFL fungerar det så att ett enkelt pip anger 2m och ett dubbelt pip anger 70cm. SK7RN anges då med ”RN”.

Fortsätt att köra som vanligt
Visst är det mycket information. Men som vi sa förra veckan: var och en använder systemen efter eget intresse och egen förmåga. För er som överhuvudtaget inte vill bry er om de nya funktionerna, så kan repeatrarna även i fortsättningen användas precis som vanligt.

Peter SM7GXQ