SM7MQE Enar
intervjuad i P4 Kalmar

Läs mera om vårt Samhällsstöd.

Bild tagen av Fanny Asplund, P4 Kalmar. Klicka på bilden för att höra inslaget.

Ölands Krisradiosystem.

Enar berättar i inslaget om vår roll inom Ölands Krisberedskap. Vi har ett robust radionät som täcker hela Öland. Det består av tre stycken relästationer – i Mörbylånga, Borgholm och Böda – som är sammankopplade via analoga radiolänkar.

Meningen är att Ölands Radioamatörer skall bistå Ölands två kommuner med radiosamband, i händelse av avbrott i mobilnät och/eller elförsörjning.

Vi kommer att presentera vårt koncept under föredragsprogrammet vid SSA:s Årsmöte i Borgholm, 27-28 april 2024.

Systemet har uppgraderats.

Under sommaren 2023 har i princip hela systemet bytts ut. Det innebär nya radiostationer, nya logikkort mm. Vi kan nu även övervaka viktiga parametrar, såsom temperatur och kraftförsörjning. Vi har även försäkrat oss om att ha reservstationer tillgängliga.

Ett Robust Radionät.

SK7RN:s repeaternät har flera dygns batteribackup och är heller inte beroende av mobilnät eller Internet. Vi undersöker nu också möjligheten till att ansluta solpaneler, för att ytterligare förstärka batteriernas kapacitet – och därmed också drifttiden.

En annan viktig faktor, är att detta är de repeatrar som vi använder dagligen.

15 standardiserade radiostationer.

Vi har tagit fram 15 identiska radiostationer, som används på de olika ställen som vi skall bemanna. Detta innebär att operatören inte behöver bekymra sig om att rigga upp en egen radio på plats.

Radiostationen kan strömförsörjas, antingen ett nätaggregat, eller med 12V från ett fordonsuttag alternativt ett lokalt batteri.

I lådan finns också en magnetfotsantenn med extra förlängningskabel.

På vissa av de platser vi skall bemanna, kan vi komma att montera en fast utomhusantenn.

Ditt bidrag.

Även om vi gjort stora investeringar, kommer vi varje år att behöva täcka kostnader för tillsyn och underhåll. Under 2023 kommer vi t ex att behöva byta ut allt antennkablage i Borgholm. Vi är givetvis mycket tacksamma för de som valt att hjälpa oss ekonomiskt.

En viss del av dessa kostnader kommer sannolikt att kunna täckas av föreningens medlemsavgifter.

Därför uppmuntrar vi dem, som vill stödja vår samhällsnyttiga verksamhet, att bli medlemmar i Ölands Radioamatörer. Med din medlemsavgift bidrar du då bl a till vårt Krisradionät.

Årsavgiften (2024-2025)  till Ölands Radioamatörer SK7RN är 250 kronor.

Om du redan är medlem, kan du även bidra ytterligare – genom en bidragsinbetalning. Ange då ”Krisradionät” i ditt betalningsmeddelande. Vi vill passa på att tacka de som redan bidragit på detta sätt. Våra privatsponsorer listas på denna sida.

Om du inte kan bidra ekonomiskt, kanske du kan göra det som operatör? Vi behöver flera operatörer.

Betalningar till SK7RN.
Bankgiro: 413 – 4797
Swish: 123 232 48 61

E-post till kassören:  kassa@sk7rn.se

Hela inslaget.

Inslaget sändes egentligen som en direktintervju, som sedan redigerats ned.

Här kan du höra hela inslaget, så som det lät i direktsändningen.