Fyren Långe Erik på Öland — i jordens centrum

Denna artikel var ursprungligen publicerad i Amatörradionyheterna.

Solsken, svag vind, bra konditioner på såväl två meter som på låga kortvågsbanden. Fyrhelgens första dag började i dur vid Långe Erik på Ölands Norra udde.

Det var ganska många besökare och stämningen avstressad och gemytlig. Många intresserade ville veta mer om radio. Två presumtiva radioamatörer bad att få kontakt med närmaste radioklubb, läs Ölands Radioamatörer respektive Svark.

Radiostationer under söndagen blir på kortvåg IC-7000 med avstämmare AT-120 och långvajerantenn. På två meter används liksom under lördagen ICOM IC 3220 och fyrstackad J-poleantenn.

Ljudinspelning från Tjeckien
Lyssna till ljudinspelning av OK1HAS från Tjeckien från QSO med SKRN/LH med Stefan SM0VNZ som operatör. Klicka här.

Kaj SM7WMY under tvåmeterstrafik fyrhelgens första dag.
FOTO © Erik SM7DZV

Idag öppet fram till 14.00 — om vädret tillåter
Idag söndag är de flesta tillresta operatörerna på väg hem och trafiken kommer att upprätthållas av Erik SM7DZV, assisterad av eventuellt besökande radioamatörer. Under förutsättning att vädret tillåter kommer stationerna att hållas öppna fram emot klockan två i eftermiddag. Fyren öppnas för besökare klockan 10.00 och radiotrafiken beräknas kunna starta klockan 10.30.

Mer om lördagens trafik
Åter till fyrhelgens första dag igår: Frampå dagen tätnade molnen och vinden tilltog upp mot tio meter per sekund. Samtidigt som konditionerna försämrades glesnade skarorna av besökare. Vid tretiden stängde kortvågsgänget stationen för dagen. Operatörerna Stefan SM0VNZ, Jocke SM7WNM och Stefan SM1DVV, hade frusit nog och återvände till Böda.

Tvåmetern hölls öppen fram till dess fyren stängde, framåt femtiden på eftermiddagen. Under dagen har stationen betjänats av Kaj SM7WMY, Åke SM7NJD, Conny SM7GMD och Erik SM7DZV.

Söndagens frekvenser
Under söndagen, den 18 augusti, användes kortvågsfrekvenserna (kHz): 3543 CW, 3637 LSB, 7020 CW, 7066 LSB samt 10129 CW. Samtliga frekvenser plus/minus QRM. På 145 MHz förekom huvudsaklig passning på SK7RFL 145,600 MHz samt SK7RN 145.6625 och 145.625. På eftermiddagen tillät konditionerna även trafik med Gotland via dess repeater på 145 775 MHz.

Åke SM7NJD i sin alltid uppskattade roll som kvartermästare försåg deltagarna med förplägnad i form av varm korv, kaffe och smörgåsar. Kaj SM7WMY t.v. och Conny SM7GMD avnjuter läckerheterna.
FOTO © Erik SM7DZV.