Mörbylånga kommun
övar med SK7RN

Läs mera om Samhällsstöd.

Barometern 14 januari 2023:

Mörbylånga övar elavbrott
och värsta sortens cyberattack

Under våren övar Mörbylånga kommuns medarbetare både på elavbrott och en riktigt allvarlig cyberattack. Kommunen bjuder även in allmänheten till kurser i egen krisberedskap.

Enligt beredskapssamordnare Camilla Thure är det flera olika typer av övningar vid olika tidpunkter under våren. Det handlar bland annat om skrivbordsövningar. Hon har skrivit om en övning från länsstyrelsen till att även innefatta en ny cyberattack, som ett värsta scenario.

”Funktionstest av reservkraft pågår löpande och i denna veckan kommer vi genomföra en funktionsövning tillsammans med Ölands radioamatörer där vi övar samband och kommunikation vid längre elavbrott”, berättar hon.

Snart startar också vårens första kurs i krisberedskap för allmänheten, meddelar Mörbylånga kommun. Den 26 januari blir det kvällskurs på Skansenskolan i Mörbylånga hur man ska hantera att det inte finns el eller vatten under flera dagar eller veckor.

Lottakåren står bakom en heldagskurs den 11 februari på Ladan i Färjestaden om hur du klarar dig själv hemma länge under en kris. Båda kurserna genomförs på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.