Repeatrar

Enar SM7MQE Mastarbete Bödarepeatern 2015-10-06 DSCN0319 (4)
Antennarbete  i Böda, 2015.

Radiosamband över hela Öland
Ölands Radioamatörer äger och driver repeatrar på tre platser: i Böda, Borgholm och Mörbylånga. Repeaternätet ger radiosamband över hela Öland.  Öppna repeatrarna med 1750-ton. Minusskift 600 kHz.

Två meter — 145 MHz
Våra 2-metersrepeatrar lyssnar på följande frekvenser:
Böda: 145.750 MHz
Borgholm: 145.6625 MHz
Mörbylånga: 145.625 MHz.

70 cm — 434 MHz — QRT
Våra 70-cm repeatrar i Böda, Borgholm och Mörbylånga är tagna ur drift på grund av för låg användning.  Klubben kan inte lägga ut pengar på underhåll mm för repeatrar som medlemmar eller andra aldrig öppnar.

Länkning Borgholm-Böda pågår
Under vecka 28 kommer arbete att utföras för länkning av repeatrarna i Böda och Borgholm. Om allt lyckas kommer länkningen att fungera i slutet av veckan.

Om anrop sker på en av de länkade repeatrarna kommer båda repeatrarna att starta.  Det kommer därför att bli enklare att nå ut över ett större område, samtidigt som chansen att få svar kommer att öka.

När arbetet med länkning Borgholm-Böda är avslutat  kommer motsvarande länkning att ske mellan Borgholm och Mörbylånga.

4-stackade dipoler
Samtliga repeatrar är försedda med 4-stackade dipoler.   Antennerna i Böda har basen 43 meter över mark. Antennerna i Borgholm och  Mörbylånga har basen cirka 28 meter över mark.

SK7RN Repeatergrupp
Tommy, SM7VVY, ansvarar för SK7RN:s klubbens repeatrar.
Övriga medarbetare i repeatergruppen är Enar SM7MQE,  Arne, SM7CIL
Jonatan, SA7BHQ och Eric, SM6OOQ.

Andra repeatrar du kan köra från Öland
Från Öland kan du också nå följande andra 2-metersrepeatrar:
145.600 MHz (QTH Algutsrum) nås från stora delar av Öland.
145.725 MHz (QTH Oskarshamn) från mellersta och norra Öland.
145.775 MHz (QTH Emmaboda) nås från södra Öland.
145.775 MHz (QTH Gotland) kan emellanåt nås från norra och mellersta Öland.

70 cm:
434.725 MHz (QTH Oskarshamn) 2 MHz minusskift.

Så här fungerar repeater/relätrafik
Om principen för relätrafik>>